In mijn vorige blog heb ik er al kort naar verwezen: probeer zo puur en onbewerkt mogelijk te eten, bij voorkeur biologisch. Stoffen die invloed kunnen hebben op onze hormoonbalans zijn bijvoorbeeld pesticiden die we binnenkrijgen via bespoten groenten en fruit. Bovendien kunnen toegevoegde stoffen in kant-en-klare maaltijden of in bereide gerechten met zakjes en pakjes ook invloed hebben op onze hormonen. Denk bijvoorbeeld aan E621 (MSG, ve-tsin, glutamaat).
Helaas zien we tegenwoordig ook steeds meer stoffen in ons drinkwater, zoals resten van anticonceptiepillen en antibiotica, die een belasting kunnen vormen voor onze gezondheid.
Vroeger aten we rechtstreeks vanuit onze eigen tuinen en van ons land, en gingen we op jacht. We waren jagers en verzamelaars. Ons lichaam is ontworpen om verse, onbewerkte voeding te consumeren. Met de opkomst van supermarkten zijn we echter steeds meer bewerkte voedingsmiddelen gaan eten, die vaak niet vers meer zijn. Alles wat in de supermarkt ligt, is eigenlijk al enige tijd oud. Het wordt ingevlogen vanuit andere landen of ligt al een tijdje verpakt in de winkel. In de Ayurveda wordt dit beschreven als voeding met weinig prana, ofwel weinig levensenergie. Dergelijke voeding is niet zo voedzaam meer, waardoor we steeds vaker tekorten aan vitaminen en mineralen ervaren. Bovendien consumeren we vaak te eenzijdig en/of te veel dierlijke producten en granen. In de winter eten we voedingsmiddelen die eigenlijk niet van nature in Nederland groeien, zoals aardbeien. In de winter heeft ons lichaam behoefte aan voedingsstoffen uit voeding die in dat seizoen beschikbaar is. Denk knol- en koolsoorten in de winter en in de zomer groeien de aardbeien, frambozen, bessen.
Kortom, eet vers, eet biologisch, eet van het seizoen.
Reactie plaatsen
Reacties